”Oli kyseessä lemmikkiskorpioni, hevonen tai koira tai sitten ihan tuotantoeläin, kaikkien elämän laatuun voidaan vaikuttaa positiivisesti virikkeistämisellä.”
Näin kertoo erikoisammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Annika Wallenius.

Annikan erikoisosaamista käytösongelmien ratkomisen lisäksi on koirien virikkeistämisen suunnittelu.
Virikkeistäminen tarkoittaa koiran hyvinvoinnin edistämistä tarjoamalla sille mahdollisuuksia monipuoliseen koirille luontaiseen käyttäytymiseen. Se voi olla esimerkiksi erilaisten ruokintavirikkeiden tarjoamista koiralle, koiran elinympäristön tai vain kotiympäristön rikastamista, aivojumppaa kognitiivisten virikkeiden avulla tai mielekästä yhdessäoloa sosiaalisten virikkeiden kautta. Virikkeellinen tekeminen on aina hyvinvointia lisäävää ja omaehtoista käyttäytymistä. Virike on yleisnimitys sellaisille muutoksille ja asioille koiran elinympäristössä, jotka lisäävät koiran hyvinvointia normaalien perustarpeiden tyydyttymisen lisäksi.
”Eläin yrittää aina sopeutua elinympäristöönsä. Jos koira ei pääse toteuttamaan sallitusti ja turvallisesti käyttäytymistarpeitaan, se pyrkii etsimään tarpeilleen jonkun väylän. Esimerkiksi jos koira ei pääse riittävästi toteuttamaan metsästyskäyttäytymistä, voi se alkaa jahdata autoja, pyöriä, skuutteja, heiluvia jalkoja, mitä ikinä. Onnistunut virikkeistäminen voi vähentää koiran epätoivottua käyttäytymistä, kun tarjoamme sille virikkeistämisen kautta mielihyväkokemuksia ja mahdollisuuksia toteuttaa käyttäytymistarpeitaan,” Annika selventää.

Aikoinaan Annika ajautui virikkeistämisen maailmaan tuotantoeläinten ja hevosten kautta. Tuotantoeläinten virikkeistämisellä oli suora yhteys niiden tuottavuuteen. Kun eläin voi paremmin, se tuottaa paremmin. Hevosten kohdalla niiden käsiteltävyys on helpompaa ja käyttäytyminen rauhallisempaa. Koirien hyvinvoinnin kehittäminen ja esimerkiksi tunteiden tutkimus on maailmalla käynnistynyt tuotantoeläimiä myöhemmin.
”Vasta aika äskettäin on tutkimuksissa huomattu, että koira tuntee samat perustunteet, kuin meillä ihmisillä ja kun koira voi hyvin, se näkyy positiivisesti sen käyttäytymisessä,” Annika kertoo.

Tehtäväkorteista intoa yhteiseen tekemiseen
Vireessä on ympäri metsää muutamia Annikan suunnittelemia tehtäväkortteja ruokkimaan koiran ja omistajan yhteistyötä ja innostamaan kokeilemaan yhteistä tekemistä. Osa tehtävistä voi joistakin koirakoista tuntua helpoilta, mutta jokaisessa voi aina kehittyä paremmaksi ja liikkeitä sujuvammiksi. Aloittelijoille tehtävissä on varmasti kiinnostavaa haastetta.

Tehtäväkortit toivottavasti innostavat muuhunkin touhuun koiran kanssa ja ehkä jopa pohtimaan virikkeistämistä kotona. Korteista löytyy pieniä yhteisiä, koiran kanssa suoritettavia harjoituksia. Kortteja vaihdellaan silloin tällöin, jotta eteen tulisi aina uutta harjoiteltavaa.
”Vireen korttien teemana on yhteistyö ja toiminnallisuus sekä hauskan yhteisen ajan viettäminen oman koiran kanssa.”
Kortteja kannattaa kokeilla siinä vaiheessa, kun koira on saanut hetken omaa rauhaa metsässä, ehtinyt tutkia ja liikkua. Usein tässä vaiheessa koirat ovat valmiita mukavaan yhteiseen tekemiseen.
”Muista huomioida tehtävissä koirasi koko vaikkapa jalkojen välistä kulkemisessa ja mahdolliset tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vaivat esimerkiksi hypytystehtävissä,”
huikkaa Annika ja lähettää tsemppiä kaikille tehtävien kokeilijoille.
Annikan arkeen kuuluu koirien lisäksi myös kuvittaminen ja taiteen teko. Joskus saattaa olla tulossa Vireeseen liittyvää sarjakuvaakin!
Lisää tietoa Annikasta löydät täältä!